c Újszülött hordozása d
 

 

Nyitólap

A tűz körül

Felkészülés a szülésre és az anyaságra

Hónapsoroló

Bach-virágterápia

Szüléskísérés

Hordozókendő-babahordozás

Kölcsönző

Piactér

Mosolyalbum

Aktualitások

Magamról

Siratófal

Olvasnivalók

Elérhetőség

Linkajánló

Blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

A sok, egymásnak ellentmondó információ-halmazból nehéz lehet egy kezdő, tapasztalatlan anyának kihámozni a tényeket. Az alábbi írással nekik szeretnék segíteni.

 

A szerző, Susi Milz a  Lana Babahordozó Iskola alapítója (amely ma már nemzetközi hálózat, és amelynek a Beli Buba Babahordozó Iskola is tagja) 3 gyermek édesanyja. Legnagyobb gyermekének születése óta foglalkozik a helyes hordozással, a hordozás babára és a felnőttekre gyakorolt hatásával. Kapcsolatban ál több neves szakemberrel is.

 

A kenguruban hordozás összehasonlítása az X-hordozással

 

Bizonyos hordozási technikákkal kapcsolatban újra és újra felmerül az a kérdés, hogy van-e olyan, amelyik nem egészséges a kisbabának. Erről esik szó az alábbiakban:

A hordozókendő nagyon rugalmas és változatos segédeszköze a hordozásnak. Minden kötés kicsit más és ennek megfelelően a súlyeloszlás is különböző. Ettől rugalmas a hordozókendő és ez teszi lehetővé a kisbaba optimális fejlődősét.

Ortopédiai szempontból két olyan szempont van, amelyet figyelembe kell venni az újszülött hordozásakor:

1.      A gerincoszlop állása

2.      A csípő pozíciója

Újszülötteknél gyakori a kifózis. A kifózis a gerinc előre görbületét jelenti. A gerincoszlop születés után az első évben kezd el fejlődni és formálódni (felülről lefelé). Ez azt jelenti, hogy az újszülöttet születése után lehetőség szerint előre hajló testtartásban célszerű tartani. Ezt a testtartást a kenguru és az x hordozás egyaránt lehetővé teszi. Ezeket a hordozási technikákat elasztikus kendővel problémamentesen meg lehet valósítani.

Evelin Kirkilionis 1985 óta foglalkozik a hordozás tárgykörével. Humánetológus és az Önálló humán viselkedésbiológiai kutatócsoport tagja. Tudományos szemlélete rendkívül értékes. A kisbaba szereti, ha hordozzák” /Ein Baby will getragen sein”/ c. könyvében kifejezetten említést tesz arról, hogy a körülkötött hordozás különösen megfelelő az újszülött számára, hogy a szülők számára is könnyen elsajátítható technika. A kenguru technikát a következőképpen ítéli meg: "A kenguru kötés nagyon egyszerűen hangzik. A körülkötött hordozáshoz képest egyszerűbbnek tűnik. Azonban a főként az újszülött életének első heteiben kissé nehézkes és korántsem egyszerű a kendő redőinek utánhúzása, amely arra szolgál, hogy jól megtámasszuk a kisbaba hátát. 

Bármilyen hordozási módot választunk, mindenképp ajánlatos ügyelni arra, hogy a hordozás során a kisbaba lábai terpesztve, háta pedig domborítva legyen. E a két szempont akkor teljesül, ha a kisbaba térdecskéi fel vannak húzva és a popsija alsó pontja kissé lejjebb van, mint a térdhajlatai.

Lábait optimális esetben 90°-nál valamivel nagyobb szögben emeli és 45-60° közötti szögben terpeszti. Bármely függőleges hordozási mód esetén gond nélkül elérhető ez az optimális pozíció. Egyetlen fontos szempont van még: azok az elszánt szülők, akik már 2 hónapos kor előtt felső háti pozícióban szeretnék hordozni a kisbabájukat, a bordaívek miatt (amelyek hátul sokkal laposabbak) különösen ügyeljenek a lábak megfelelő terpesztettségére. Alsóbb háti technikák esetén ez kevésbé lényeges, mert a hát lefelé keskenyedik.  

A 100%-ban helyes tartás erősen viszonylagos ill. általánosan nem határozható meg. Dr. Remo Largo professzor egy interjú során feltett kérdésre így válaszolt: „ha egészséges a gyerek, a hordozással nem lehet megbetegíteni.” Nincs olyan tanulmány, amely ezt bizonyítaná. Az ortopéd gyermekgyógyász Fettweiss professzor is azt mesélte, hogy gyakran látott Afrikában olyan anyákat, akik nem hordták mindig tökéletes pozícióban a gyermeküket, és ettől a kicsi nem szenvedett maradandó károsodást.

A St. Galleni Kantonkorház neonatológiai osztálya az x hordozást ajánlja. Könnyű megkötni és jól stabilizálja az újszülöttet. A kórházi dolgozók így szabadon használhatják a kezüket más munkákra.

Azok a hordozótanfolyam vezetők, akik egyetlen hordozótechnikára esküsznek, gondolják ezt át. Szükségtelen a hordozókendő sokoldalúságát így lekorlátozni. A hordozókendő nagyon rugalmas. Egy és ugyanaz a technika nem lehet optimális minden egyes szülőpárnak és minden egyes kisbabának. A különféle test- és kendőméretekből (keskeny, széles, rövid, hosszú stb.) adódik a különbség. A jól képzett tanfolyamvezető testreszabottan kínálja a szülőknek a hordozótechnikákat. Figyel arra, hogy a szülők ismerjék a kisbaba anatómiailag korrekt tartását és képessé teszi őket a jó hordozásra.

 

Susi Milz, 1999 óta oktat hordozótanfolyam vezetőket Svájcban és más országokban

A Lana Tragetücher & Babyartikel Schweiz ügyvezetője.