c Bevásárló lista, avagy mire van szüksége a babának d
 

 

Nyitólap

A tűz körül

Felkészülés a szülésre és az anyaságra

Hónapsoroló

Bach-virágterápia

Szüléskísérés

Hordozókendő-babahordozás

Kölcsönző

Piactér

Mosolyalbum

Kérdezz-felelek

Aktualitások

Magamról

Siratófal

Olvasnivalók

Elérhetőség

Linkajánló

Blog

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                   

Nem rég a kezembe került egy várandósoknak szóló ingyenes kiadvány, amelyben egy külön fejezetet szántak arra, mi mindenre lesz szükség a baba megszületése után. Ha csak a legolcsóbb termékeket írnám is össze, akkor is sok számjegyű lenne a számla végösszege. Érdemes tehát végiggondolni, mi az, ami ebből a hosszú listából valóban szükséges. (A listát csoportosítottam a könnyebb áttekintés érdekében, dőlt betűvel olvashatod azokat, amelyek szerintem valóban hasznosak vagy nélkülözhetetlenek lehetnek.)

A babának leginkább szeretetre van szüksége, minden más csak ez után következik. Bármit is teszel, táplálod, öltözteted, gondolj arra, hogy ez az aprócska lény nem is olyan rég még a tested része volt, az a szoros egység nem szakadhat meg hirtelen. Talán most fárasztónak tűnik a 24 órás szolgálat, de a szerető gondoskodás a legjobb befektetés. Ha a család részének érezheti magát, ha tudja, hogy ő fontos és szerethető, akkor kiegyensúlyozott, önbizalommal teli, boldog gyermek lesz. Anyának lenni nem tragédia, nem önként vállalt mártírság. Némi kommunikációval, praktikával és szervezéssel megelőzhető, hogy minden tennivaló az anyára háruljon.

A legtöbb csillogó-villogó szerkentyű csak azt a célt szolgálja, hogy a babát távol tarthassuk magunktól. De valóban ezt akarjuk-e? Vagy inkább együtt lenni a rég várt kis jövevénnyel, megtanítani őt a szeretetre, az odafigyelésre, a gondoskodásra, hogy egy nap majd ő szeressen minket, figyeljen ránk és gondoskodjon rólunk. Ehhez természetesen nekünk magunknak is képesnek kell lenni a szeretetre, az odafigyelésre és a gondoskodásra.

Etetés

Abban ma már mindenki egyetért, hogy a baba legmegfelelőbb táplálási módja a szoptatás. Annak ellenére, hogy anatómiailag-élettanilag alig akad olyan nő, aki ne tudna szoptatni, sajnos a szoptatott babák aránya mégsem 100% közeli. A siker elhatározás, támogató környezet és megfelelő információ (szakember, könyv, stb.) kérdése. Cumisüveg helyett egy jó szoptatási tanácsadó telefonszámának beszerzése hasznosabb. Ha a szülés után a szoptatás mellett döntesz, nem lesz szükséged cumisüvegre, mivel sem teát, sem vizet adni nem szükséges  a babának. Ha szakember tanácsára mégis szükséges valamiféle pótlás, azt kiskanállal, vagy pohárral is oda lehet adni a babának. A szoptatáshoz a baba szempontjából nincs szükség semmire. A mamának viszont jól jöhet néhány apróság. Min. 2 db szoptatós melltartó, de kis mellméret esetén ez is elhagyható. Mivel kezdetben a tejleadó reflex miatt szoptatás közben vagy máskor is tej csoroghat a mellből, ezért érdemes melltartóba helyezhető korong alakú betétet beszerezni. Ennek alternatívája lehet akár az összehajtogatott textilpelenka, vagy a műanyag tejgyűjtő (mellkagyló, tejcsorgató - ha gyűjteni szeretnéd a tejet). Mivel a nő nő akkor is, ha anya, ezért érdemes megfontolni néhány mosható melltartóbetétet, hogy ne kelljen állandóan "tejben-vajban" fürödni. (Bedobható a babaruhák mellé és pillanatok alatt szárad, 10-12 darab jól jön.) A mell ápolásához nem kell beszerezni sem fertőtlenítőt (egyenesen tilos!), sem ápoló csodakenőcsöt, mivel erre a célja legjobb az anyatej (pár cseppet kenj szét és hagyd megszáradni a melleden) esetleg a gyógyszertárban beszerezhető tiszta lanolin (magyarul gyapjúzsír, allergiások kerüljék!). Ha csak szoptatsz, nem lesz szükséged sem melegítő, sem sterilizáló felszerelésre. Kizárólagos szoptatás esetén nem szükséges méricskélni a babát, ugyanis az, hogy eleget evett-e, külső jelekből is megfigyelhető (szívás-nyelés, a baba elégedettsége, elhasznált pelusok száma), így a mérleg is teljesen felesleges (elég, ha a védőnőnél megméreted). Ha kétséged van, pótlás előtt mindenképp beszélj szakemberrel! (szoptatáspárti védőnő, szoptatási tanácsadó)

A szoptatás hozománya lehet (de nem feltétlenül szükséges) a fejés. Erre semmiképp se készülj már a szülés előtt, hacsak nem döntöd el előre, hogy valakinek tejet szeretnél adni (akár ismerősnek, akár anyatejgyűjtőnek) vagy a baba állapota miatt már születése előtt tudni lehet, hogy erre szükség lesz (hosszabb kórházi tartózkodás). Ez esetben kelleni fog egy kézi vagy elektromos mellszívó. (hosszú távon kézzel fejni elég fárasztó) Aki rendszeresen és nagy mennyiséget szeretne fejni (pl. a szoptatás akadályozottsága miatt csak így tartható fenn a tejtermelés), annak mindenképpen érdemes elektromost választania. A sterilen lefejt anyatej hűtőszekrényben (+4°C-on) 24 óráig (nem az ajtóban, mert ott melegebb van és a nyitogatás miatt ingadozik a hőmérséklet!) tárolható, ezalatt vagy fel kell használni (pl. apa etet anya helyett) vagy le kell fagyasztani. A fagyasztóban -18-20 °C-on 3-6 hónapig tárolható, minden mástól elkülönítve természetesen. A tej gyűjtésére és tárolására csak sterilizálható edényeket és eszközöket vásárolj. Ehhez elektromos vagy mikróba tehető sterilizálóra lesz szükséged (vagy-vagy értendő, nem mindegyiket!) A sterilizáló folyadék vagy tabletta a szermaradványok miatt nem ajánlott! Azt viszont ne felejtsd el, hogy a tejtermelés kereslet-kínálaton alapul, így egyre több tej termelődik, vagyis annyit érdemes fejni, amennyire szükségetek lesz. Ha a szülés után pár nappal úgy érzed, a túl sok tejtől majd szét durransz, akkor a fejéstől csak még több lesz, vagyis csak annyit fejj ki, amennyitől megkönnyebbülsz! Ebben az esetben  érdemesebb inkább néhány napot várni, hogy beálljon az egyensúly.

Tápszeres etetés. Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy egyetlen tápszer sem veheti fel a versenyt az anyatejjel, így kérlek, ehhez csak a legvégső esetben és szakember javaslatára nyúlj! Ebben az esetben szükséged lesz kisebb és nagyobb cumisüvegekre, valamint a hozzájuk tartozó etető cumikra. Amennyiben csak átmenetileg kell pótolni, akkor érdemesebb szoptatásbarát eszközökkel pótolni (pohár, kanál, svéd itatópohár, fecskendő, soft cup, SNS). Tápszeres babáknak szükségük van folyadékpótlásra, erre legjobb a forralt és lehűtött víz. Bár nagyon vonzó a sok színes, illatos  és cukros tea, amely a gyártók szerint már újszülött kortól fogyasztható, valójában semmi szükség arra, hogy ezekkel terheld a kicsi szervezetét. Természetesen ebben az esetben is fontos a felhasznált edények eszközök sterilizálása! (ld. fentebb!) Ami viszont egyáltalán nem szükséges, az a játszó cumi! Ha a baba nyűgös és a cumi megnyugtatja, akkor valójában valami megnyugtatóra vágyik, vagyis a mamára. Szoptatott babáknál az ún. komfort szopás biztosítja ezt, tápszeres babáknál jó alternatíva lehet a kendőben hordozás. (anyatejes babáknak is, de tápszereseknek különösen, hiszen nekik fokozottabb lehet az igényük a testi kontaktusra, bár ez cumisüvegnél is megvalósítható).

Akár anyatejes, akár tápszeres a baba, előfordulhat, hogy visszajön némi étel. Ennek törölgetésére használható textilpelenka (tetra pelenka) egészben, vagy negyedekre vágva (és varrva). De kapható olyan kb. negyed textilpelus méretű törlő, ami akár böfiztetni, akár popsit törölni jó.

Pelenkázás

Pelenkából alapvetően kétfélét választhatsz: eldobhatót vagy moshatót. Használhatod kizárólag az egyik fajtát vagy felváltva a család igényeinek megfelelően. Az eldobható pelenka legnagyobb "előnye", hogy eldobható (az más kérdés, hogy 2-3 év alatt mekkora szemétkupac keletkezik ettől). Ha eldobod, akkor újabbat kell beszerezni, ami folyamatos kiadással jár. Bár azzal lehet "spórolni", hogy maximálisan kihasználod a nedvszívó képességet, de ebben az esetben órákig párolódik a baba popsija a pelusban. Azalatt a 2-3 év alatt, mire szobatiszta lesz egy gyerek, 150-200 ezer Ft-ot költ egy család eldobható pelusra. Viszont kétségtelenül kényelmes, hogy csak elő kell venni, használni, azután csak kidobni. Nyaraláskor ideális lehet.

Ezzel szemben a mosható pelenkákat kezelni kell, ami azért nem egy őrületesen nagy munka, inkább csak szokatlan a mai világban, hogy miért akar valaki plusz terhet bevállalni. A mosható pelusoknak további két alcsoportja van: a külön külsőből és belsőből álló, illetve az ún. all-in-one, vagyis a minden egyben típus. A külön külső egy gumibugyiszerű nadrágocskát jelent (létezik gyapjúból készült is!), ez a vízzáró réteg. Ebbe lehet egyszerű tetra-pelenkát hajtogatni belsőként, vagy készre varrt gyári betéttel is használható (nyilván ez utóbbi kicsit drágább, de tapasztalatom szerint nedvszívóbb is). Ezek általában különböző méretekben készülnek (kicsi, közepes, nagy), így a baba gyarapodásának megfelelően időnként fel kell újítani a készletet. Viszont nem kell egyszerre kifizetni a teljes készletet, vagyis nem kell évekre előre nagyobb összeget beruházni. Az all-in-one pelusok gyakorlatilag nadrágpelenkák az eldobhatóakhoz hasonlóan. Ugyanúgy csak elő kell venni és rátenni a babára, mint az eldobhatót (tépőzár, combgumírozás, full extra). Mosásnál egy elegáns mozdulattal a mosógépbe lehet hajítani, 24 óra alatt szárad, vasalni tilos, vagyis nem jelent különösebb megterhelést. Egy teljes készlet (20-25 db, kényelmesebbeknek akár 30 db is jól jöhet, ha nem akarnak állandóan mosni) beszerzése egyszeri, de nagyobb befektetést kíván, bár ez még mindig csak fele annyi, mint az eldobható ára.

Akinek fenntartásai vannak a moshatóval kapcsolatban (főleg a plusz munkával, ami szerintem nem vészes), annak egészséges kompromisszum lehet az eldobható mellett csak néhány darab mosható beszerzése próba jelleggel. És fordítva is megtörténhet, hogy a mosható pelus mellett valaki tart néhány darab eldobhatót is végszükség esetére.

A moshatóval szemben olyan aggályok is felmerülnek környezetvédelmi szempontból, hogy a mosása is megterheli a környezetet. A mosógépben használható biológiai úton lebomló mosószer sokkal kisebb terhelést jelent, mint a gyárak káros anyag és szennyvíz kibocsátása, ami az eldobható pelenkák előállítása közben keletkezik!

A pelenkázás kapcsán felmerül a popsi ápolása, vagyis a törlőkendő és krém használata. Ezek használata teljesen egyéni. Van, akinek a vizes kendős vagy csap alatti lemosás jön be és van, akinek az előre csomagolt törlőkendő. Ezt sem érdemes túllihegni, inkább kísérletezz vagy dönts érzésed szerint. A pelenkázás sem az anyaság mércéje (sem a pelus fajtáját, sem a törlőkendő anyagát illetően)!

A különböző krémekkel kapcsolatban azonban nem árt tudni, hogy a magas cinktartalmú krémek hosszú távon megterhelik a baba szervezetét. A mosható pelusok gyártói nem ajánlják a különböző krémek használatát, mivel nehezen távolítható el a textilből mosással, de igazából nincs is rá szükség, mert a gyakori pelenkacserével megakadályozható, hogy a bőr sokáig érintkezzen a pisis vagy kakis pelussal és létrejöjjön az irritáció. (moshatóban könnyebb észrevenni a nedvességet) Vagyis gyakori cserével feleslegessé válik a krém. (Saját tapasztalat: 2 hónap alatt talán ha 3-szor kellett popsikenőcsöt használnunk mosható pelenka mellett.)

A pelenkázás nélkülözhetetlen kelléke még a pelenkázó alátét. Ennek kiválasztása is egyéni ízlés kérdése (kisebb, nagyobb, mintás, egyszerű), egyetlen fontos tulajdonsága a vízzáró réteg megléte, mert "balesetek" bármikor előfordulhatnak. A perem csalóka illúzió, egy igazán izgő-mozgó babát nem véd meg a leeséstől!

Tisztálkodás

 A baba fürdetése megint csak világnézet kérdése. Van, aki a napi, rendszeres, azonos időben végzett fürdetésre esküszik és van, aki csak néhány naponta fürdet, mondván, a baba nem koszolódik. Ebben is érdemes saját belátás szerint dönteni. Amire szükséged lehet, akár naponta, akár csak néhány naponta fürdetsz: kiskád vagy nagyobbacska lavór, a fürdővíznek. Ennek egyetlen célja, hogy víz legyen benne, vagyis bármely más funkció felesleges, bár csábító lehet. (szappan és sampontartó, belső támaszték, pelenkázóval egybeépítve). Később fürödhet a szülőkkel vagy ha már ülni tud, felügyelet mellett (!) egyedül a nagy kádban, vagy akár zuhanyozhat is. A fürdetéshez lehet gyógyszertári vagy gyári készítményeket  használni. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy a baba védett környezetből érkezik, ahol a világ legfinomabb kréme, a magzatmáz ápolta érzékeny bőrét, vagyis az illatos kencékkel érdemes várni. Ezek ugyanúgy a szülőknek készülnek, mint a felnőtt változatok. (Színes, illatos, különlegesség érzetet sugárzó, a gondoskodás illúzióját keltő csodaszerek) A babát nem vonzza egyik sem, csak a kellemes meleg víz, az érintés. Érdemes a legkíméletesebb fürdetőszert választani, legalább az első hetekben. Fürdés után szüksége van egy törölközőre, ami jó nedvszívó, hamar szárazra lehet törölni a babát, így nincs kitéve a hőveszteségnek. A baba szempontjából megint csak közömbös, hogy színes vagy mintás vagy egyszerű fehér a törölközője, lényeg a gyors szárítás. Saját fésűre, hajkefére nincs szüksége, hacsak nem különösen hosszú hajjal született. Külön kisollót sem érdemes vásárolni, elég a meglévőt alkoholos vattával áttörölni használat előtt. Fültisztításnál vigyázni kell arra, hogy csak a kívülről látható részeket szabad tisztítani, benyúlni tilos! (és értelmetlen is, mert csak befelé tolódik a kosz) Létezik babáknak gyártott, vastagabb fejű fültisztító, félősebbeknek ajánlott, ezzel lehetetlen mélyre nyúlni.

Alvás, pihenés

A magzat sosem volt egyedül a mamája hasában, így megszületése után sincs igénye a magányra. Természetesebb az átmenet a születése után, ha továbbra is élvezheti a testközelséget, részt vehet a család életében. Érthető, hogy van, aki nem tudja elképzelni a babával való együttlétet a nap 24 órájában, de a kiságyban alvás nem a baba, hanem a szülő szükséglete! (Ebbe inkább egy külön cikkbe mennék bele, addig is ajánlanám Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás című könyvét).

Napközben pihenhet a hordozókendőben vagy játszhat a földre terített szőnyegen, takarón (onnan biztosan nem esik le). A kötődő nevelés nem egy ördöngösség, hamar bele lehet tanulni abba, hogy szervezhetőek a napi feladatok babával.

A babával együtt alvás semmiféle külön előkészületet, beszerzést nem igényel, ha elég széles az ágy 3 embernek (legalább 140 cm). Kompromisszumos megoldás lehet aggódosabbaknak, ha a kiságyat a szülők ágya mellé tolják szorosan, az egyik oldalrácsot leszerelve (a két matrac egy magas legyen, és rés ne maradjon köztük, ne csússzon szét!). Így a babának külön tere marad, mégsem érzi magát egyedül és a szülő sem aggódik azon, hogy agyonnyomja (ami egyébként alaptalan félelem akkor, ha működik a testérzékelés, vagyis nem ittas, drogos és nem extrém módon túlsúlyos valaki). Ez az oldalkocsis megoldás.

A gyerekek kb. 5 éves korukig nem képesek egyedül elaludni. Ahhoz, hogy kellően ellazulhassanak vagy egy személy vagy egy őt pótló tárgy szükséges. A macival, kendővel, "takival" alvás nem egyedül elalvás! A cicin elalvás sem kóros, nem marad így örökre, idővel ki fog alakítani magának saját szokásokat. Az alváshoz (sem) nem szükséges cumi!

Ugyanígy nincs szükség bébiőrre sem, ha a baba a szülőkkel alszik, vagy napközben is a közelükben pihen (pl. kendőben). Belegondolt már abba valaki is, hogy milyen hatásnak teszi ki az elektromos bébiőrző sugárzása a babát, miközben a mobil telefonoktól óva intenek?!

Öltözés

Az első hónapokban villámsebességgel fejlődnek az újszülöttek, így egy-egy méretet kb. 1 hónap alatt kinőnek. Aki nem örököl rokonoktól, barátoktól ruhácskákat, annak érdemes átgondolni, miből hány darab szükséges. Egy bölcs mondás szerint a gyakran használt ruhákból minimum 3 darab kell (egy a babán, egy a szekrényben, egy a mosásban). Kardigán, kabátka, bundazsák egy darab is elegendő. Rugdalózóból és kombidresszből viszont érdemes beszerezni többet, mert könnyen érheti baleset. Praktikusak az egybeszabott darabok, ezek nem csúsznak fel és nem szorítják a pocakot. Évszaknak megfelelő kissapka és cipőcske hasznos kiegészítő.

Közlekedés

Amíg a baba nem tanul meg járni, addig valamilyen módon vinni kell őt. Ez lehet babakocsi, kenguru, hordozókendő. Autóban mindenképpen autósülésben kell szállítani a kicsit! (Kételkedés esetén érdemes megnézni olyan filmecskét, ami bemutatja a tesztbábut 20-50 km/órás ütközésnél)

Hordozóeszköz kiválasztásánál egyéni igényeket kell figyelembe venni. Gyalogosan, autóval vagy tömegközlekedési eszközön szeretnéd szállítani a babát? Csak egy személy használná vagy többen is? Mennyi ideig szeretnéd használni?

Babakocsi: a legkönnyebb fajta is pár kilót nyom. A nagyobb mózeskosaras darabok nagyjából megemelhetetlenek. Az sem elhanyagolható szempont, hogy sok fajta csak két kézzel tolható biztonságosan. A babakocsiban fekvő gyerek hőmérséklete nem észlelhető egyszerűen, könnyű túl vagy alul öltöztetni. Előnye, hogy sík terepen nem kell erőt kifejteni. (Nem sík terepen viszont annál többet!)

Kenguru: a baba élvezheti a testközelséget, de a legtöbb kenguruban nem lehet ortopédiai szempontból megfelelően hordozni, bár szerencsére a gyártók egyre inkább odafigyelnek erre is. A bonyolult, sok csatos szerkezetekben újszülöttet is lehet hordozni, de ha több személy is használja (pl. apa és anya) az átállítás is gondot okozhat. Ha valaki emellett dönt, arra mindenképpen figyeljen, hogy a baba terpesz-guggoló tartásban legyen elhelyezve (vagyis széles legyen az ülő rész, ne lógjon a lába) és a háta is kellően meg legyen támasztva. A hordozó személy szempontjából arra is figyelni kell a választásnál, hogy 3-4 hónapos kor után a baba súlya már megterheli a medence alapot, ezért innentől kezdve háton érdemes hordozni. Erre nem minden kenguru alkalmas.

Hordozókendő: a legváltozatosabban kihasználható hordozóeszköz. Nem akadály a lépcső, sem a dimbes-dombos földút. Könnyen variálható és nem csak hordozásra használható, éveken keresztül hálás darab marad. Önsúlya szinte nincs, "hátránya", hogy a baba súlyát vinni kell, de ez korántsem akkora terhelés, mint kézben vinni. (fizikai törvényszerűség, hogy minél közelebb van a gyerek súlya a saját súlypontunkhoz, annál kevesebb erőt kell kifejteni, ráadásul a szárak el is oszlatják a terhelést.) Előnye, hogy a kéz szabad marad, könnyű közlekedni lépcsőn és tömegközlekedési eszközön is.

Biztonsági autósülés: az autóban nélkülözhetetlen, de kézben vinni borzalmas az önsúly miatt. Bár egyes típusokhoz kapható váz, amivel babakocsivá alakítható, de ebben az esetben a babakocsi előnyeivel és hátrányaival kell számolni. Ráadásul nagyobb gyereknél nem használható. (csak a "bébi" ülések alakíthatóak át)