c Bach-virágok a várandósság és az anyaság tükrében  d
 

 

Nyitólap

A tűz körül

Felkészülés a szülésre és az anyaságra

Hónapsoroló

Bach-virágterápia

Szüléskísérés

Hordozókendő-babahordozás

Kölcsönző

Piactér

Mosolyalbum

Kérdezz-felelek

Aktualitások

Magamról

Siratófal

Olvasnivalók

Elérhetőség

Linkajánló

Blog

 

 

 

 

 

 

 

Félelem csoport: 

 

NapvirágNapvirág - "A pánik virága"

A név önmagáért beszél, pánik esetén a legjobb gyógyír. Pánikroham esetén a józan ész eltűnik, az ösztönök veszik át az irányítást, a cselekvés és a gondolkodás blokkolt. Ebből segít visszatérni ez az esszencia.

 

Bohócvirág - "A bátorság virága"

 Konkrét, megnevezhető félelmek esetén. Pl. fájdalomtól, kiszolgáltatottságtól, tűtől, vér látványától való félelem szülés esetén.

 

 

Rezgő nyár - " A sejtelem virága"

A bohócvirággal szemben a félelmek nem meghatározhatóak, rémálmok, balsejtelmek gyötrik. A hátterében energetikai túlérzékenység áll. Kellő tudatossággal a hátrányból előny kovácsolható.

 

 

Cseresznyeszilva - "A higgadtság virága"

Az érzelmek elfojtása robbanás közeli állapotot eredményez. Az elnyomás egyrészről rengeteg energiába kerül, másrészt rendkívül nyomasztó azt érezni, hogy bármelyik percben robbanhat. A problémák szőnyeg alá söprése sehová sem vezet. Senkitől nem várható el az állandó mosolygás és szeretetteljes állapot. A feszültség ajtócsapkodással is levezethető, de eredményesebb a nyugodt, erőszakmentes kommunikáció. Gyerekeknél éjszakai bepisilés esetén hasznos segítség.

 

Vörösvirágú vadgesztenye - "Az önállóság virága"

 A szeretteikért örökké aggódó anyáknak. A túlzott féltés és törődés legalább olyan káros, mint az ellenkezője. A háttérben a saját határok hiánya áll. Aki nem tudja, hol végződik önmaga, könnyen belefolyik mások életébe, kiszorítva őket saját életterükből. A túlzott féltés nem csak annak megterhelő, aki folyton aggódik, hanem a családtagoknak is, akik szinte megfulladnak az örökös figyelemtől. A másik nagy előnye ennek az állapotnak, hogy amíg másokkal foglakozik, addig sem kell a saját problémáival! Élni és élni hagyni!

 

Bizonytalanság csoport:

 

Szikárka - "Az egyensúly virága"

Belső stabilitás hiányában ebben az állapotban az ember úgy billeg két dolog között, mint a libikóka, percenként változtatva a "döntéseket". A csapongás következménye a kuszaság, mind érzelmileg, mind gondolatilag.  A hezitálás oka a rossz döntéstől való félelem. Ilyen állapotban a szülés is lehetetlen vállalkozás, amíg képtelen eldönteni, hol, hogyan, kivel, stb... szeretné világra hozni a gyermekét.  Ha nem jut döntésre, nem tud segíteni se magán, se a születendő babán, a döntést végül mások fogják meghozni helyette.

 

Kékgyökér - "Az intiíció virága"

A belső stabilitás hiánya áll itt is a háttérben, de ilyenkor nem magával vívódik az egyén, hanem másokat nyaggat megerősítésért. Saját megérzéseiben nem bízik, inkább másokra hallgat.  "A barátnőm X. doktort ajánlotta, biztosan nekem is jó lesz, a barátnőm nagyon ért az ilyesmihez!" "Akkor most biztosan jól fogom a babát, nem csinálnád inkább te?"  Az ilyen ember soha nem érzi magát elég felkészültnek, saját véleményét nem meri felvállalni. Örökös belső bizonytalanság jellemzi, amely a születés előttről is eredhet, ha a babát nem fogadták szeretettel, ha nem érzi azt, hogy "jogosan" van itt a Földön.

 

Tárnics - "A hit virága"

A kitartás hiánya miatt hajlamos a feladásra, pesszimista. Pl. ha vajúdás nem halad megfelelően, jön a "nekem ez nem fog menni, nem fogom tudni megszülni a gyereket" varázsmondat, amely egyben önbeteljesítő jóslat is. Rengeteg bátorításra és biztatásra van szüksége. Ez az esszencia képes új erőt önteni a mamába. Visszatér a remény és bátorság. "Igen, képes vagyok rá, megcsinálom" érzése. A gondolat teremtő ereje nem lebecsülendő!

 

Sülzanót - "A remény virága"

A tárnicsnál "súlyosabb" állapot, a teljes reménytelenség jellemzi. Amíg tárnics állapotban az ember még - igaz nem kis noszogatásra - próbálkozik, addig a sülzanótra a totális feladás jellemző. Úgy érzi, semmi és senki nem segíthet rajta.

 

 

Gyertyán - "A tetterő virága"

Lelki fáradság jellemzi, amelytől fásultnak, fáradtnak érzi magát. A háttérben a túlzott munka, vagy éppen ennek ellenkezője állhat,  vagyis amikor is megbomlik a feszültség (munka) - elernyedés (pihenés) egyensúlya.  A gyertyán rugalmasságra tanít. A rugalmasság nagyon jól használható még egy területen: krémbe keverve rugalmasítja a kötőszövetet.

 

Rozsnok - "Az elhivatottság virága"

 Az életfeladat megtalálása nem könnyű dolog. Van, aki ez elől a feladat elől  menekülnek az anyaságba. De ezzel a probléma nem oldódik meg. A frusztrációja csak fokozódni fog. Szerencsés esetben az ember tinédzser korában szembesül ezzel a problémával, még szerencsésebb esetben meg is oldja még akkor. De jobb későn, mint soha!

 

Jelen történései iránti érdektelenség csoportja:

 

Iszalag - "A realitás virága"

A realitástól való menekülés ezer formát ölthet. (játékszenvedély, táplálkozási zavarok, alkohol, drog, de a tv-sorozat függőség, a csetelés, fórumozás is ide tartozik! természetesen csak akkor, ha valakinek ez tölti ki az egész napját). Ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy "kellene", az ember hajlamos kimenekülni a valóságból és egy alternatív álomvilágot létrehozni. Ennek a begubózásnak nagy veszélye, hogy évek "tűnhetnek" el az életéből, mire észre veszi.

 

Jerikói lonc - "A múlt virága"

Az iszalaghoz hasonlóan szintén nem a jelenben tartózkodik, mivel leragadt a múltban. Egy szeretett személy elvesztése (akár egy elvetélt baba) a múlthoz kötheti, úgy érezheti, hogy minden, ami szép és jó az életben, már megtörtént és rá már semmi nem vár a jövőben, így inkább az emlékekből él.

 

Vadrózsa - "Az életkedv virága"

Az életkedv hiánya lehangolttá, közönyössé tesz, amolyan minden mindegy állapot. Kismamáknál is előfordulhat, ilyenkor semmi nem tudja lázba hozni, csak sodródik az eseményekkel.  (A Csipkerózsika című mese lehetne véletlen egybeesés is. Csipkerózsika is szunnyad, vár a hercegre, aki majd megtöri az átkot.) De ilyen állapotban hogy tudná valaki is megmutatni a babájának, hogy az élet szép? Az első lépések nehezek, mint a kómából ébredés után, de mindenképpen érdemes megtenni.

 

Olajfa - "A megújulás virága"

Testi-lelki kimerültség esetén. Ha valaki végigdolgozza a várandósságot, miközben ellátja a családot, vezeti a háztartást, nem fogad el segítséget, az előbb utóbb szembesülni fog azzal, hogy mégsem ő a Terminátor. Nem érdemes megvárni az utolsó vésztartalékok kimerülését, jobb még előtte a feltöltődésre is időt szakítani.

 

Fehérvirágú vadgesztenye - "A gondolkodás virága"

Ha valaki túl sokat töpreng egy problémán, éjjel-nappal ezen jár az agya, nem csoda, ha éjjel aludni sem tud.  (A kialvatlanság aztán egy sor újabb problémát hoz magával.) A fejfájás a segélykiáltás, az agy nem bírja az állandó használatot. Hasznos, ha valaki képes a problémákat elengedni, a sorsa bízni, és nem érzi azt, neki egy személyben kell mindig mindent megoldania.

 

Vadrepce - "A fény virága"

Kiváló "antidepresszáns", így gyermekágyi depresszióban is eredményesen használható. (természetesen más esszenciákkal és terápiás beszélgetéssel kiegészítve!)

 

Vadgesztenye rügy - "A tanulás virága"

 Ha valaki nem tanul a hibákból, újra és újra ugyanazokat fogja elkövetni. Emögött állhat egy felfokozott tempó is. egyszerűen nincs ideje levonni a tanulságokat a történtekből. Nincs a jelenben, hiszen szinte átsüvít rajta. Gyerekeknél (és felnőtteknél is) tanulási koncentrációs zavarokban sokat segíthet.

 

Magányosság csoport:

 

Békaliliom - "A kommunikáció virága"

Amikor egy okos, erős független nő úgy gondolja, egyedül is bármire képes, nincs szüksége senki segítségére, nagyon könnyen egyedül találja magát. A gőg büntetése nem az alvilági pokol, hanem a földi. Magányos, mert túl büszke. Ennek így elsőre még nincs köze az anyasághoz, de ha egy ilyen macsó nő áldott állapotba kerül, nem feltétlenül fogja társként kezelni a társát. Márpedig ha nincs mindenki a helyén egy családban, ha a társak nem egyenrangú felek, annak leginkább a megszülető baba issza meg a levét. Ha az anyja nem képes nőként funkcionálni, befogadó, elfogadó szerepet megélni, nem lesz boldog, és akkor az egész család boldogtalan lesz. Meg kell tanulnia a kommunikációt, megélni a közelséget, az egység élményét.

 

Nebáncsvirág - "Az idő virága"

Csökkenti a türelmetlenségből fakadó izgatottságot, feszültséget. Jól alkalmazható olyankor, ha a kismama a várandósság utolsó heteit, napjait nehezen éli meg; a szülésnél még a teljes tágulás előtt nyomna; a szülés körüli segítőkkel is türelmetlen, ingerlékeny (ha valakit túl lassúnak találnak, dühösen reagálhatnak);   császármetszés után túl hamar szeretne felkelni.

 

Hangafű - "Az identitás virága"

 A gyermek énközpontú és ez így is van rendjén. A baj akkor kezdődik, ha valaki felnőtt korában is megmarad ilyennek s csak magáról képes beszélni, de arról rengeteget. Aki gyerekkorában nem kapja meg a kellő odafigyelést és szeretet, gyakran felnőtt korában követeli ki így magának.  Ezért (is) fontos a babák felé fordulás, a jelzéseikre történő reagálás, hogy később ne érezzék úgy, senki nem figyelt rájuk.

 

Túlérzékenység csoport:

 

Apróbojtorján - "Az őszinteség virága"

Aki valódi érzéseit elrejtve kifelé mindig vidám, kerüli a konfliktusokat, nem őszinte. és nem nevelheti őszinteségre a gyermekét sem. A belső feszültség enyhítésére cigaretta, alkohol, drog vagy más szenvedély hoz enyhülést. Lelki méregtelenítés kiváló szere. A segítségével elérhető a vágyott belső harmónia. Segít a dohányzásról (vagy másról) való leszokásban, ami várandósság alatt a baba szempontjából (is) nagyon fontos!

 

Kisezerjófű - "A szolgálat virága"

Rabszolga típusú személyiségeknek. Akik képtelenek nemet mondani bármely kérésre, inkább megteszik, akkor is, ha hulla fáradtak. A nap reggel ágyba vitt kávéval indul a családfőnek és a gyerek esti langyos tejével ér véget. Vajon meddig győzi valaki az ilyen mértékű energiadeficitet? Az akkumlátorokat időnként újra kell tölteni, de ha valaki reggeltől-estig csak másokkal törődik, mikor jut idő saját magára? Érdemes ezen elgondolkodni, mielőtt az akkumlátorok teljesen lemerülnek. (Ld. olajfa)

 

Dió - "A világra segítő"

Befolyásolható kismamáknak, akik családjuk, a környezetük hatására könnyen elbizonytalanodnak, így lemondanak eredeti terveikről. (Nem úgy szülnek, nem úgy gondozzák a babát, ahogy eredetileg szerették volna.) Ezen kívül bármely új élethelyzetbe való átmenetnél jó szolgálatot tesz. Ilyen - többek között - az anyaság is. A "gondtalan" nőből felelősségteljes anyává kell válnia, szinte egyik pillanatról a másikra. Legalábbis az elvárások szerint. Valójában ezt is tanulni kell, fontos ilyenkor, hogy az újdonsült anya meg tudja védeni magát a kéretlen tanácsok özönétől, bele tudjon illeszkedni új szerepébe, anélkül, hogy azt érezné, feladja önmagát. Nem csak a babák, a mamák is születnek!

 

Magyal - "A szívet megnyitó virág"

A féltékenység, gyűlölet, rosszindulat, bosszúvágy, gyanakvás, agresszív reakciók előbb-utóbb minden kapcsolatot tönkretesznek. Akinek zárva a szíve, nem csak szeretni nem képes, de azt sem érzi, ha őt szereti valaki. Örökös kétségek között gyötrődik, bizonyítékot gyűjt a másik ellen. Ilyen légkörben egy baba úgy érezheti, a frontvonal kellő közepén landolt meleg fészek helyett. A szerető anyai szív olyan vastag falak mögé lett zárva, amelyet nagyon nehéz áttörni. Fontos minél előbb megszüntetni ezt az állapotot, mert az egymás lelkén ejtett sérülések begyógyulnak idővel, de a heg megmarad.

 

Kétségbeesés csoport:

 

Vörösfenyő - "Az önbizalom virága"

Nagyon sok nő küzd önbizalomhiánnyal (amelyet ugyan néhányan látványosan túlkompenzálnak, de attól még a probléma náluk is adott). A kisebbrendűségi érzés miatt könnyen elszigetelődhet. Nem hisz a  saját sikerében, nehezen tér vissza a munkába (vagy be sem meri adni az önéletrajzát). Ha emaitt otthon marad, vagy újabb gyereket vállal, a gondok idővel hatványozódnak. Pedig a belső harmóniához kellő (de nem túlzott) önbizalom szükséges. Belső harmónia híján a külső sem lesz hiteles. Látszatboldogság helyett hatásosabb egy kis Én-erő tréning. De önbizalom hiányában egy szülési terv megvitatása is kudarcra van ítélve.

 

Erdei fenyő - "Az önelfogadás virága"

Szlogenje a "Bocsánat, hogy élek!" lehetne. Bűntudat, önmarcangolás, értéktelenség érzés, önmagával szembeni túl magas elvárás jellemzi. Vetélés, perinatális halálozás esetén sok anya hajlamos erre.

 

 

Szil - "A felelősség virága"

Az újdonsült anya könnyen kerülhetnek ebbe az állapotba, ha egyszerre mindnet maximálisan akar megoldani (gyerek, háztartás, párkapcsolat). Egyszer csak úgy érzi, nem bírja tovább, összeroppan a felelősség súlya alatt. Meg kell tanulnia elfogadnia a segítséget, reális követelményeket támasztani önmagával szemben. A vajúdás utolsó szakaszában is segíthet, önbizalmat ad a kismamának, hogy végig tudja csinálni, képes rá. Néha az anya megijed a felelősségtől, hogy most aztán tényleg itt a baba, ez okozhat elakadást. (érdemes ezzel is szembenézni a várandósság alatt, mert a tudatalattiból érdekes dolgok jöhetnek elő)

 

Szelídgesztenye - "A megváltás virága"

A kiúttalan helyzetek, mély depresszió gyógyírja. Szülés utáni depressziók súlyosabb eseteiben használható.

 

 

Ernyős madártej - "A vigasz virága"

A fel nem dolgozott testi-lelki traumák mély nyomokat hagynak, néha már a tudattalanba süllyedve. Ezek egyrészt a vajúdás alatt okozhatnak elakadást. Másrészt pl. egy baba elvesztése miatti fel nem dolgozott fájdalom a továbblépést is lehetetlenné teszi. Babáknak a születés után adva segít a születési trauma feldolgozásában.

 

Fűzfa - "A sors virága"

A sors és mások hibáztatása, a  felelősség fel nem vállalása jellemzi. Mielőtt valaki szülő lesz, jó, ha előbb felnő ő maga is, a tetteiért képes felelősséget vállalni és a sorsát a kezébe veszi, vagyis érett személyiséggé válik. Ebben segít ez az esszencia.

 

Tölgy - "A kitartás virága"

Akaraterő, kitartás, nagy munkabíró képesség - csupa pozitív tulajdonság jellemzi, amíg nem viszi ezeket túlzásba. Ebben az esetben merevvé válik, beszűkül és csak a kötelessége élteti. Rendíthetetlen ólomkatona modern kiadásban. A túlterhelés testi-lelki kimerüléssel járhat. (Ld. olajfa)

 

Vadalma - "A megtisztulás virága"

Hasznos gyógyír, ha valaki nincs kibékülve a testi dolgokkal. Nem egyszer a szoptatási problémák hátterében az áll, hogy az anya idegenkedik a szoptatástól. És bár az eszével tudja, az anyatej hasznos, mégsem képes legyőzni a belső undort, amit ráadásul a baba is megérez. A tej apad, az anya pedig felsóhajt, "pedig én mindent megpróbáltam", és határtalanul megkönnyebbül, amikor előveheti a cuclit. Ez a probléma ugyanúgy megjelenhet a szexualitásban is, párkapcsolati zavarokat okozva.

 

Másokért való túlzott aggódás csoportja:

 

Katángkóró - "Az anyaság virága"

Az önzetlen szeretet élő példája volt Teréz anya, akinek bár saját gyermeke nem volt, mégis úgy szerette az egész emberiséget, mint anya a gyermekét. Az önzetlen szeretet nem kér, nem követel, nem birtokol.  A feltételekhez kötött szeretet már nem önzetlen. A zsarolás, manipuláció, játszmázás, sértődékenység mind ugyanarról a tőről fakad, a szeretet hiányából. Ha valaki nem hiszi el önmagáról, hogy szerethető, hogy joga van az élethez, helye van a világban, akkor kiköveteli a szeretet, figyelmet, de ezzel csak az ellenkezőjét éri el, annak, ami szíve leghőbb vágya: a szeretet és a szerethetőség.

Vasfű - "A lelkesedés virága"

Jó ügyért lelkesedni és tenni nemes dolog, átvezetni a vakot az úton akkor is, ha nem akar átmenni, már kevésbé. Vannak, akik azt gondolják, ők tudják, mi kell az emberiségnek, és úgy érzik, ha valaki nem eszerint él, elveszik. Ez a nagyfokú lelkesedés, ügybuzgóság inkább az ellenkező hatást éri el, ellenállást kelt. Segítő foglalkozásúak esetén könnyű beleesni a fanatizmus csapdájába.

 

Szőlő - "A tekintély virága"

Az igazi zsarnok, aki a vasfűhöz hasonlóan abban a hitben él, hogy ő az igazság letéteményese, nélküle mindenki csak elveszett lélek. Orvosoknál gyakran előforduló "betegség". Intolerancia, empátia hiánya, rugalmatlanság, dogmatikus magatartás jellemezheti.

 

Bükk - "A tolerancia virág

Intolerancia, vagy túlzott elfogadás jellemzi (a két véglet valamelyike). Előítéletekre hajlamos. Képtelen alkalmazkodni a külvilághoz, aminek következtében allergiás megbetegedések alakulhatnak ki.

 

Forrásvíz - "A rugalmasság gyógyírja

 Az önsanyargatást aszkétai magasságokba képes emelni. Megtagadja magától az élet élvezetét, szeretne tökéletessé, mások példaképévé válni. Az ilyen kismama mintaszerűen viselkedik a vajúdás alatt (erről is van egy eszményképe), igényei gyakorlatilag nincsenek. A lelki rugalmatlanság testi szinten is megjelenik, ami nehezíti a tágulást, a gát ellazulását.

 

 Elsősegély csepp - "A gyors segítség"

 Öt esszencia keveréke: napvirág, cseresznyeszilva, iszalag, nebáncsvirág és ernyős madártej.  Testi és lelki traumák esetén jó szolgálatot tesz.  Vajúdás alatt egy pohár vízbe cseppentve a legjobb "energiaital"!

 

 

Vissza a lap tetejére >>