c Várandósággal kapcsolatos kérdések és válaszok d
 

 

Nyitólap

A tűz körül

Felkészülés a szülésre és az anyaságra

Hónapsoroló

Bach-virágterápia

Szüléskísérés

Hordozókendő-babahordozás

Kölcsönző

Piactér

Mosolyalbum

Kérdezz-felelek

Aktualitások

Magamról

Siratófal

Olvasnivalók

Elérhetőség

Linkajánló

Blog

 

 

 

Szerinted fontos, hogy kismama tornára vagy jógára járjak, vagy elég, ha pl. esténként sétálunk egy nagyot a párommal?

A kérdésedet két részre választanám. Az egyik a mozgás, a másik a "kell". A szüléshez nem árt a jó fizikai kondíció (a babának is jót tesz, ha mozogsz), ha vajúdás közben sétálni akarsz, vagy nem hanyatt fekve szeretnél szülni. A séta önmagában is nagyon jó, főleg alvás előtti lazításhoz. A kismamáknak kidolgozott mozgásformák olyan speciális gyakorlatokat tartalmaznak, amelyek célzottan mozgatnak meg vagy lazítanak el egy-egy területet, így megtanulhatod ellazítani, irányítani a tested. bár szülés közben jobb, ha nem akarsz tudatosan irányítani, a lazítás jól jöhet) A kérdésed másik felére azt tudom válaszolni, hogy semmi sem jó, ha muszájból csinálod. Ha csak azért járnál tornára vagy jógára, mert "kell", akkor ugyan a testeddel jót teszel, de a lelkeddel nem. Nem hiszem, hogy bármi a javadat szolgálná, ami nem jó érzéssel tölt el. Ha úgy érzed, nem tudsz egy csoportban feloldódni, ezért nem szívesen mész el otthonról, jó megoldás lehet, ha otthon végzed a gyakorlatokat, akár a pároddal. De ebben az esetben is érdemes előtte szakemberrel konzultálni, hogy tényleg megfelelően végezd a feladatokat. A háttérben álló csoportfóbiát vagy más egyéb lelki okot pedig előbb-utóbb érdemes kezelni, hogy minél teljesebb életet élhess.

Vannak-e tünetei a beágyazódásnak?

Fizikai síkon érezhető tünetei, amelyek egyértelműen egy új élet kezdetét jeleznék, nincsenek. A méh készen áll a beágyazódásra, nő  a vérellátás, pihe-puha fészek várja a kis jövevényt, de ez nagyjából minden hónapban így zajlik a nő testében. Készen áll és vár. Ha megtörténik a beágyazódás, akkor sem történik egyik napról a másikra hatalmas változás. A koraterhesség jelei, mint az első trimeszternél is írtam, annyira jellegtelenek, hogy ezek alapján nem lehetséges megállapítani a várandósságot. Lelki síkon az érzékenyebb anyák már a fogantatás pillanatát is megérzik, intuíciójuk néha az orvosi eredményre is rácáfol.

Hány hetes kortól mutatható ki az ikerterhesség?

Ahogy azt az első trimeszternél is írtam, a várandósság UH-gal legkorábban az 5. héten mutatható ki, vagyis ideális esetben akkor, amikor egy hetet késett a menstruációd. (Ha a fogantatás nem a ciklus közepén történt, hanem a végén, úgy akár 2-3 hetet is várni kell a pozitív eredményre). Ekkor már esetleg megállapítható, hogy nem csak egy baba kezdett fejlődni a pocakodban, de egyrészt nem mindig látható biztosan a másik baba, másrészt sajnos az ikerterhességek egy részéből végül csak egy baba születik meg. Ha nincs valami különleges oka annak, hogy minél korábban információtok legyen a többes fogantatásról, akkor érdemes egy kicsit türelmesnek lenni. A kis embrió az első hetekben olyan rohamtempóban fejlődik, hogy néhány héten belül sokkal jobban fog látszódni a vizsgálat során, az orvos is biztosabban tudja megállapítani, hogy egy vagy két (esetleg több) kis életet hordasz a szíved alatt. De erre az esetre is igaz, ha valaki kifinomult intuíciókkal rendelkezik, akkor UH nélkül is tudja a választ.

Az utolsó hónapban vagyok és mostanában néha elég rosszul alszom, nehezen alszom el és többször is felébredek éjszaka, így aztán reggelre elég kialvatlanul ébredek. Van valami tipped?

Legelőször érdemes tisztázni, hogy van-e valami fizikai ok a háttérben. Pl. kényelmes-e az ágy, a matrac elég kemény/puha, tudsz-e a pocakoddal kényelmes pozíciót találni (néhány kispárna térd, vagy pocak alá hasznos lehet), éjszaka a vesék is hatékonyabban működnek, így lehet, hogy emiatt ébredsz. Ha ezekkel nincs gond, lehet-e lelki ok? Pl. szorongás a szülés, nagyobb gyermek miatt, türelmetlenség. Ha ezek is rendben vannak szerinted, akkor felfoghatod edzésnek is ezt az időszakot. Az újszülött babák nem túl "civilizáltak". Nem ismerik az órát és nincsenek tekintettel másokra. Vagyis az első időben az éjszakák és a nappalok összefolynak. Természetesen lehet "rendre nevelni" a babát, hihetetlenül gyorsan alkalmazkodnak mindenhez, de én azt gondolom, hatalmi harc helyett egy "győztes-győztes" megoldás, vagyis amíg a baba elég érett lesz ahhoz, hogy valamicske rend kialakuljon az életében, addig a mama is megtanulhat nappal aludni. Ezt már most, a szülés előtt is gyakorolhatod. Ki mondta, hogy nappal tilos aludni?! Naiv elképzelés azt hinni, szülés után minden úgy folytatódik majd,  ahogy előtte.  Jobb, ha időben megbarátkozol az új életeddel. :)

Mikortól érzetheti az apa a baba mozgását?