c 2. trimeszter d
 

 

Nyitólap

A tűz körül

Felkészülés a szülésre és az anyaságra

Hónapsoroló

Bach-virágterápia

Szüléskísérés

Hordozókendő-babahordozás

Kölcsönző

Piactér

Mosolyalbum

Kérdezz-felelek

Aktualitások

Magamról

Siratófal

Olvasnivalók

Elérhetőség

Linkajánló

Blog

 

 


 

A második trimeszter a 14. héttől a  27. hétig tart. Mivel a szervek már kialakultak, ez az időszak az érésről, növekedésről szól.

Mi történik a mamával?

Fontos a magadra fordított idő is...Akik eddig fáradtságtól, émelygéstől, hányástól szenvedtek, azok mostanra fellélegezhetnek, általában ezek a tünetek az első trimszeter végére, a második elejére megszűnnek, vagy jelentősen enyhülnek. (Rossz hír viszont az, hogy van, akinek 9 hónapig megmarad, így ha Te is közéjük tartozol, ne aggódj, ez teljesen "normális" is lehet.) A 4. hónappal a méh felső széle (fundus) kiemelkedik a kismedencéből, a várandósság kezd láthatóvá válni, így egy kicsit "kézzelfoghatóbbá" válik a csoda, hogy egy új élet fejlődik a Benned. Természetesen szó sincs arról, hogy innentől kezdve bárgyú mosollyal kellene élned az életed, és minden nap örülnöd kellene mindennek! A kismamáknak ugyanúgy lehet rossz napja, mint bárki másnak. Engedd meg magadnak, hogy megéld az érzelmeidet, akár pozitívak, akár negatívak!

A hirtelen jött energikussággal nem szabad visszaélni. Jó dolog, hogy végre élvezed az életet, de ne felejts el pihenni, időt szánni magadra és a babádra. Beszélgess vele, mesélj neki a világról, amelyben élsz és ahová ő is megérkezik majd. Érezze, hogy már most is szeretettel várod/várjátok őt!

A növekvő pocak előbb-utóbb új ruhadarabok beszerzésére ösztönöz. Fontos, hogy olyan darabokat szerezz be (néhány jól variálható alsó és felső praktikusabb, mint az "egyberuhák"), amelyben csinosnak érzed magad! Attól, hogy anya leszel, még nem szűnsz meg nőnek lenni. Bár a középső trimeszter helyes kis pocakja még nem olyan kétségbeejtő, mint az utolsó hetek, amikor néhányan partra vetett bálnának érzik magukat, de a ruhákat általában ilyenkor szerzik be, így fontos arra is gondolni, hogy nagyobb pocakkal is szívesen nézz majd tükörbe. (Nem kell milliókat költeni, akár másodkézből is beszerezhetőek a ruhák.)

20 hetes várandósanA középső harmadban már érdemes kicsit jobban odafigyelni az étkezésre (bár az már az elején is fontos), már csak azért is, mert a növekvő magzat igényei is növekednek. Fontos a sok friss gyümölcs és zöldség, a jó minőségű fehérje, mivel ezek lesznek babád "építőkövei". Természetesen itt is fontos az arany középút, ne legyen bűntudatod egy krémes miatt!

Ebben a harmadban, az először várandós mamák általában a 20. hét körül érzik először a baba mozgását. Ez kezdetben még nagyon finom érzés, bugyborékoláshoz szokták hasonlítani. (a nagymamám szerint olyan érzés, mintha egy kisegér futna keresztül a hasamon) De aki már nem az első babával várandós, hetekkel előbb is érzetheti a mozgásokat, hiszen a baba már 8. héten elkezd mozogni, de akkor még olyan parányi, hogy a pár grammos mozdulatok nem érezhetőek. (a 14-15. héttől már igen!) Amikor a mozgások már kívülről is érezhetővé válnak, az apákat is könnyebb bevonni a babázásba.

Bár még távolinak tűnhet, de érdemes elkezdeni felkészülni a szülésre. Fontos döntéseket kell meghoznotok a pároddal, amelyeket nem szerencsés félig kiforrottan, kapkodva megtenni. Ráadásul, ha az orvosod (bábád) nem támogatja a terveidet, és ennek ellenére ragaszkodsz az elképzelésekhez, kellemetlen lehet az utolsó pillanatban váltani. De bármiről legyen is szó, a legfontosabb, hogy hallgass a saját belső hangodra. Ha tanácsot kérsz, legalább 20 félét fogsz kapni, egymásnak ellentmondóakat is, így nagyon fontos az, hogy olyan döntést hozz, ami Neked megfelelő. Csak Te tudhatod azt, hogy Neked mi a jó! Beszélgess a terveidről a pároddal, orvosoddal (bábáddal), dúláddal, hogy a nagy napon már ne legyenek kétségeid, félelmeid.

A második trimeszter súlygyarapodása általában 5-6 kg.

Mi történik a babával?16 hetes, 18 cm hosszú magzat

Ezalatt az idő alatt a kis ufószerű magzat egyre inkább hasonlítani fog az érett újszülöttre. A kissé oldalra tekintő szemek középre kerülnek az arckoponya fejlődésével. A végtagok is hosszabbá válnak, a nemi szervek is egyre felismerhetőbben. (UH-gal a gép és a vizsgálatot végző szakember tudásától függően kb a 18-20. héten lehet megállapítani a baba nemét, de tévedések előfordulhatnak. A későbbi eredmények megbízhatóbbak!)

Az idegrendszer fejlődésével egyre több képességre tesz szert a magzat. A fogó és szopóreflex ebben a harmadban alakul ki. Egyre többet mocorog, már nem csak önkéntelenül rezzen össze, mint az első harmadban, hanem tudatosan próbálgatja izmai mozgatását. Ahogy csecsemőként megtanulja, hogy kell egy labdával játszani, most azt fedezi fel, mire jó a keze, lába, hogyan irányítható. A mozgás később a kommunikációban is fontos szerepet kap, képes lesz interaktív játékokra is (ikertestvérrel, anyával).

A 15. hétre az ízlelés már nagyon jól működik, a magzatvízen keresztül a baba kóstolgatja az anya által fogyasztott ételeket (az ételek aromaanyagai átjutnak a magzatvízbe), így formálódik az ízlése. (Ezért is jó, ha a mama változatosan táplálkozik, mert a baba sokféle ízzel megismerkedhet, de a kötelességtudatból elfogyasztott brokkoli senki javát nem szolgálja!) Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a magzatvíz és az anya mellének illata hasonló, így az újszülött már születésekor ismeri az anyja illatát.

(folyt. köv.!)

 

 

Vizsgálatok a második harmadban

Általában a 16. héten veszik le a vért az AFP (alfa-fetoprotein) koncentrációjának meghatározásához. Ennek a vizsgálatnak a célja az esetleges fejlődési rendellenességek kiszűrése. Az alfa-fetoprotein egy magzat által termelt plazmafehérje, amely a vizelettel a magzatvízbe kerül. A koncentráció a 12-16. héten éri el a maximumát. Emelkedett értéke olyan rendellenességekre utalhat, amelyeknél nagyobb mértékben ürül a magzatvízbe, pl. velőcső-záródás zavara, koponyahiány. Túl alacsony érték esetén magasabb a Down-kór kockázata. Ez az elmélet. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy ez a vizsgálat önmagában nem elég megbízható. Már eleve gond a betöltött 16. hét meghatározása, hiszen ezt az utolsó menstruációtól számítják, ehhez képest a fogamzás időpontja egyáltalán nem biztos. A kiértékelése statisztikára épül, így teljesen egészséges magzat esetén is "kóros" értéket mutathat. (és fordítva). Más vizsgálatokkal kombinálva a megbízhatóság javul, de ekkor is csak kb. 95%. További pontosításra ad lehetőséget a 15-19. héten végzett amniocentézis, amely semmiképp sem tekinthető alapvizsgálatnak (vagyis csak indokolt esetben végzik el). A vizsgálat során egy hosszú tűt szúrnak UH-os ellenőrzés mellett a hasfalon keresztül a magzatvízből mintát nyernek. A magzatvízben lévő magzati sejtekből végzik el a kromoszómák vizsgálatát. A vizsgálat csak kb. 3 hét alatt ad eredményt, így hetekre szorongást okozhat, sokszor feleslegesen. Bár a beavatkozás vetélési kockázata alacsony, 1% körüli, minden esetben érdemes mérlegelni, hogy a várható kockázatokat és előnyöket. (ld. első trimeszter genetikai szűrése)

Szintén a 16. heti vérvételnél kerül sor a Hepatitisz B fertőzöttség szűrésére (leleten: HBsAg). Bár a lakosság csak igen kis százaléka fertőzött, mégis fontos a vizsgálat elvégeztetése, mivel a lelet hiányában az anyát automatikusan fertőzöttként kezelik és az újszülöttet születése után be fogják oltani (és később további két emlékeztető oltásban is részesül majd). Azt gondolom, egy egyszerű vérvétel megér annyit, hogy ne tegyed ki a babádat felesleges oltásnak. Fontos! A leletet tartsd magadnál, mert szülésnél kérni fogják! (Ha elkeveredne, akkor sincs baj, egy központi telefonszámon bármikor le lehet kérni az eredményt! (Országos Epidemiológiai Központ, Hepatitis Labor, tel: 06-(1)-476-135, TAJ szám kell)

A vérvétel során természetesen vérkép is készül, ezen kívül az éhgyomri és terheléses vércukrot  is néznek. A terheléses vércukor vizsgálatot helyi szokásoknak megfelelően végzik: 75 gramm cukorral (glükóz teában, vízben) vagy próba reggelivel (egy kifli, 2 dl tej). Vagyis végeznek egy éhgyomri vizsgálatot, majd cukor vagy reggeli, ami után 1-2 órával veszik le az újabb mintát. A cukorral végzett terhelés eredménye megkérdőjelezhető abból a szempontból, hogy nem tekinthető életszerűnek (általában nem jellemző, hogy valaki egy ültő helyében ennyit vesz magához). Az értékelést érdemes szakemberre bízni, mivel orvosonként változó az eredmény megítélése és a kezelés módja.

Vércsoport és ellenanyag meghatározása. Jelentősége elsősorban Rh negatív anyáknál van. A várandósság alatt többször is ellenőrzik az ellenanyag szintet.

Az AFP vizsgálat eredménye után kerül sor a második UH vizsgálatra (18-20. hét) . Ennek elsődleges célja  a magzat fejlődésének ellenőrzése és az esetleges rendellenességek kiszűrése.

A vérnyomás ellenőrzésére és a vizelet vizsgálatára is rendszeresen sor kerül.

 

<< Vissza az 1. trimeszterhez                                                                                                                Tovább a 3. trimeszterhez >>